OPU.cz

Podpora uprchlíků v oblasti bydlení v Jihomoravském kraji

 

 

 

Název projektu : Podpora uprchlíků v oblasti bydlení v Jihomoravském kraji
Podpořeno z programu OPZ+ Podpora sociálního bydlení zejména osob z Ukrajiny

Realizátor: Organizace pro pomoc uprchlíkům, z. s.
Termín realizace: 1. 9. 2023 – 30. 6. 2026
Místo realizace: Jihomoravský kraj

Projekt je zaměřen na zajištění bydlení pro držitele dočasné ochrany z Ukrajiny a držitele mezinárodní ochrany (azylu a doplňkové ochrany). V rámci projektu bude zajištěno 10 bytů v regionu Jihomoravského kraje, kde budou ubytováni jednotlivci, páry či rodiny z uvedené cílové skupiny.

Primárně chceme pomoci ze získáním bydlením takovým klientům, kteří mají i další sociální znevýhodnění v podobě nemoci, postižení, věku a tak podobně. Byty budou dílem zajištovány z bytových fondů měst v regionu a dílem od individuálních pronajímatelů i větších vlastníků nemovitostí. Organizace pro pomoc uprchlíkům pomůže klientům zprostředkovat pronájem bytu, zajistí hladký průběh všech procesů souvisejících se zabydlováním a poskytne
pronajímatelům nemovitostí garanci platby nájmů případně vzniklých škod a dluhů na nemovitostech.

Klientům bude poskytovat podporu při řešení běžných i nestandardních životních situací, facilitaci případných sousedských sporů a udržování dobrých mezilidských vztahů. Vedle této části projektu bude organizace ve svém sídle v Brně na Josefské 8 poskytovat služby tzv. kontaktního místa bydlení, kde cílové skupině zajistí poradenství v oblasti hledání bydlení, právní a sociální poradenství týkající se nájemních smluv a s tím souvisejících oblastí.

V současné chvíli se snažíme zjistit možnosti získání jednotlivých bytů z bytových fondů měst a obcí v rámci Jihomoravského kraje a zjišťujeme podmínky pro jejich získání. Budeme vděční za další kontakty případně za tipy na potenciální pronajímatele bytů. Zároveň pokud některá z obcí v Jihomoravském kraji má klienty z cílové skupiny projektu, kteří by byli vhodní pro spolupráci v projektu, uvítáme i zprostředkování kontaktu s takovými klienty.

Kontaktní osobou projektu je Mgr. Madla Čechová
madla.cechova@opu.cz
776782608

Naše další projekty