OPU.cz

Komunitní aktivity pro děti z Ukrajiny

Název projektu: Komunitní aktivity pro děti z Ukrajiny
Trvání projektu: 1. 1. 2024-31. 12. 2024
Projekt je podpořen Nadací České spořitelny

Cílem projektu je podpora dětí a mládeže uprchlíků z Ukrajiny skrze volnočasové aktivity, doučování, a pravidelných výtvarných a rukodělných činností pro děti. U doučování budou podpořeny pouze děti z Ukrajiny. U volnočasových aktivit a výtvarných aktivit mohou být podpořeni i jiní cizinci a české děti.
Cílem bude navázat přátelství i s jinými vrstevníky než jen s dětmi z Ukrajiny. Podpořili bychom tím respekt k odlišnosti, obohacení se z jiné kultury a celkovou integraci do multikulturní společnosti.

1. Volnočasové aktivity jsou k dispozici pro děti ve věku 5-17 let se zaměřením na různé aspekty života:
a) Poznávání pražských památek a kultury
b) Realizace vzdělávacích exkurzí a zážitkových akcí s environmentální tématikou
c) Celodenní zábavné programy děti se zaměřením na ukázky vhodného trávení volného času
d) Sportovně založené aktivity pro děti
e) Volnočasové aktivity na léto

2. Výtvarná a rukodělná činnost je realizována 2x za měsíc s kapacitou max. 12 dětí

3. Doučování českého jazyka individuálně pro ukrajinské děti (ZŠ i SŠ). K dispozici má každé dítě 2*45 min. (1,5 hod.) týdně po dobu trvání školního roku. Kurzy jsou individuální. O prázdninách bude docházet ke každodennímu doučování v rozsahu 1 pracovního týdne pro 1 dítě, kdy denně bude moci dítě absolvovat max. 4 hodiny výuky českého jazyka, celkem tedy 20 hodin. V případě stejně starých dětí, budou moci být vytvořeny skupinky o max. 4 dětech. Děti musí splňovat docházení do stejného ročníku na ZŠ. Cílem bude zlepšení již naučeného učiva, a jeho nezapomenutí včetně jeho upevnění a zopakování.

Naše další projekty