OPU.cz

Důrazně se vymezujeme vůči výrokům pana Babiše!


Důrazně se vymezujeme vůči výrokům pana Babiše ohledně naší organizace, které zazněly v Poslanecké sněmovně!
 
Pro všechny, kdo by si nebyli jistí, co je naší náplní práce:
‼️ NEspolupracujeme s pašeráky na Středozemním moři, naopak už roky upozorňujeme na problematiku pašeráctví v migraci
‼️ NEorganizujeme ilegální migraci (ani neexistují žádné nástroje, jak by to šlo) a NElákáme migranty do ČR
‼️ NE 44 milionů na mzdy NEznamená, že si žijeme na vysoké noze. V OPU pracuje více než 80 zaměstnanců, všichni mají VŠ, z částky jsou hrazeny i mzdy tlumočníků a lektorů jazyků, kterých je více než 150.
‼️ NEjsme experti na vše, ale na poli migrace jsme již od roku 1991, jsme považováni za odborníky na migrační právo jak na lokální, tak mezinárodní úrovni.
‼️ NEstrašme migrací, protože Česko nikdy nebylo cílovou zemí migrantů. Dle dat MV ČR bylo v prvním čtvrtletí roku 2024 zjištěno v rámci tranzitní nelegální migrace přes území ČR pouhých 68 osob.
 
🤝 Poskytujeme primárně sociální a právní poradenství cizincům v ČR na 5 pobočkách, ale i v terénu. Naši právníci/čky pomáhají klientům v oblasti migračního a azylového práva. Sociální pracovníci/ce pomáhají osobám v nepříznivé soc. situaci při integraci do české společnosti. Pomáhají jim hledat bydlení, práci, najít školu pro děti apod. Interkulturní pracovníci/ce denně doprovázejí klienty k lékařům, na úřady, tlumočí. Mimo výše uvedené provozujeme Komunitní centrum, 3 domy na půl cesty. Děláme přednášky pro veřejnost i na školách, pracujeme s dobrovolníky.
 
👉 Našim hlavním cílem je, aby se cizinci v Česku dobře integrovali a žili tu důstojně. Pro představu za rok 2023 jsme pomohli více než 4200 klientům, z čehož většina byli uprchlíci z Ukrajiny.
 
❗ Když se s cizinci, kteří už v Česku jsou, nebude pracovat a nebudou se mít na koho obrátit, tak to ČR bude stát mnohem více peněz. Například úspěšně integrovaní uprchlíci z Ukrajiny od druhé poloviny roku 2023 odvádí na odvodech státu více než stát vydává na jejich podporu. Čím lépe jsou cizinci integrovaní, tím více se to společnosti vyplatí.

Další články