OPU.cz

Podpořte změnu, inspirujte naději!

Tisková zpráva OPU k nové kampani: Podpořte změnu, inspirujte naději!

I více než dva roky po začátku ruské invaze na Ukrajinu jsou na území ČR uprchlíci z Ukrajiny, v tuto chvíli jde o necelých 350 000 uprchlíků. Česká republika zareagovala na příchod uprchlíků příkladně – nenechala nikoho na ulici, umožnila uprchlíkům volný vstup na pracovní trh, skrze humanitární dávku jim zajistila základní životní potřeby. Většina z nich se již plně zapojila do života v Česku – pracují, jejich děti chodí do škol a školek, zlepšují se v češtině. Data MPSV ukazují, že počet pracujících uprchlíků neustále roste, naopak počet žadatelů o humanitární dávku klesá. Od druhé poloviny roku 2023 stát na příjmech od uprchlíků dostává víc, než dává na jejich podporu, tento poměr stále narůstá.

Mezi nově příchozími ovšem nejsou jen zdravé osoby v produktivním věku, které se mohou s trochou počáteční podpory postupně začlenit na pracovní trh a stát se finančně samostatnými. Válka zasáhla i seniory, matky s malými dětmi, osoby s vážným zdravotním omezením a osoby o ně pečující. Nová legislativa zvaná „Lex Ukrajina VI.“ výrazně omezuje podporu uprchlíkům, především v oblasti bydlení, a to plošně. Zatímco pro osoby v produktivním věku mohou tyto změny sloužit jako impuls k definitivnímu přechodu k finanční nezávislosti, pro ty nejzranitelnější, kteří se do výdělečné činnosti z objektivních důvodů zapojit nemohou, tyto změny znamenají mimořádnou nejistotu, ohrožení bezdomovectvím a případně nutnost návratu na Ukrajinu, kde stále probíhá válečný konflikt. Jde přitom o osoby, které pochází z válkou přímo zasažených oblastí a které se nemají kam vrátit.

Co mění Lex Ukrajina VI.

Lex Ukrajina VI. upravuje řadu věcí, z nichž hlavní se týká bydlení. K 1. 9. 2024 končí systém nouzového ubytování, v rámci kterého bylo poskytováno nouzové ubytování na ubytovnách všem nově příchozím po dobu 150 dnů a dále všem uprchlíkům, kteří spadají do tzv. zranitelných skupin a kteří prokazatelně nemají prostředky na uhrazení ubytování. Byť šlo o systém s určitými chybami, šlo o způsob, jak bylo těm nejzranitelnějším zajištěno alespoň nějaké ubytování.

Od 1. 9. 2024 bude nouzové ubytování hrazeno pouze nově příchozím a to po dobu 90 dnů. Všichni ostatní si musí ubytování uhradit sami. Uprchlíci z Ukrajiny přitom nemají nárok na státní sociální podporu (příspěvek na bydlení, příspěvek na péči, rodičovský příspěvek apod.), ti nejzranitelnější ale nemohou mít žádné příjmy – jde o seniory, onkologicky nemocné, osoby s těžkým zdravotním postižením a osoby o ně pečující, matky s malými dětmi. Ubytování tak musí hradit pouze z příjmů na Ukrajině (průměrný důchod na Ukrajině je v přepočtu přibližně 3 300 Kč) a české humanitární dávky. Ta dorovnává příjem na Ukrajině do výše životního minima (u OZP jde o 1,5 násobek životního minima), které je 4 860 Kč/měsíc a dále přispívá zranitelným osobám 6000 Kč/měsíc na bydlení. Cena za lůžko na levné ubytovně se přitom zpravidla pohybuje mezi 7 500 – 8500 Kč/měsíc, cena za pronájem pokoje/bytu je pak ještě vyšší. Ti nejzranitelnější se tak logicky dostanou do situace, kdy od 1. 9. 2024 nebudou moci uhradit své náklady za bydlení.

Kde je problém a co by pomohlo

Zranitelní uprchlíci jsou dlouhodobě vystavení velké míře nejistoty. Přišli o domov, museli opustit svou zemi, čelí jazykové a kulturní bariéře. K tomu se přidává nejistota ohledně možnosti setrvání v ČR (stále ještě není zřejmé, jak bude zakotven pobyt pro uprchlíky z Ukrajiny po březnu 2025) a nejistota ohledně jejich zdravotního stavu a možné léčby, případně nejistota ohledně zajištění základních životních potřeb pro sebe a své nejbližší. Nově k tomu přibývá nejistota, zda budou mít střechu nad hlavou po 1. 9. 2024. Takový přístup k těm nejzranitelnějším je z našeho pohledu necitlivý a nehumánní a je potřeba přijmout taková opatření, aby i ti nejzranitelnější uprchlíci měli v ČR důstojný život a to nejen 90 dní po příjezdu, ale po celou dobu pobytu u nás.

Chceme docílit toho, aby byli uprchlíci z Ukrajiny vpuštěni do českého systému sociální podpory. Ten velmi zevrubně mapuje příjmovou situaci žadatelů a projde-li žadatel „příjmovým testem“, umožňuje individuálně pomoci těm, co jsou v nouzi – matky s batolaty, vážně nemocní, senioři.

Pokud k takovému kroku není politická vůle, je minimálně potřeba zvýšit tzv. „započitatelné náklady na bydlení“ v rámci humanitární dávky, aby částka určená „na bydlení“ odpovídala reálným nákladům, které zranitelné osoby musí za bydlení zaplatit. Pomozte nám!

Pokud se tyto kroky nestihnou k 1. 9. 2024, je potřeba vymyslet systém nouzového ubytování pro ty, kteří se ocitnou v reálné hrozbě bezdomovectví. 

Není vám osud nejzranitelnější skupiny ukrajinských uprchlíků lhostejný?

Podpořte změnu, inspirujte naději! 

Můžete pomoci několika způsoby:

  • sledujte nás a sdílejte naše příspěvky na toto téma, aby se o situaci nejzranitelnějších osob dozvědělo co nejvíce lidí (jsme na Facebooku a Instagramu),
  • pokud vlastníte byt nebo dům, nabídněte je k pronájmu i osobám z Ukrajiny,
  • přispějte na Darujme na ty nejvíce zranitelné osoby, které reálně přijdou od září o bydlení. Jen pro představu, v Praze se tato situace týká cca 1200 osob (seniorů, matek samoživitelek, invalidních osob apod.), které jsou přímo ohroženy bezdomovectvím. Chceme jim pomoci, ale bez podpory veřejnosti to bohužel nezvládneme. Moc děkujeme za jakýkoliv příspěvek, kterým ukrajinské uprchlíky v nouzi podpoříme: https://www.darujme.cz/projekt/1209314

Příběhy zranitelných

Připravili jsme pro vás výpovědi našich zranitelných klientů. Z jejich příběhů snadno pochopíte, v jaké jsou situaci a co jim např. znemožňuje si v Česku nalézt práci. Vciťte se do kůže těch, kteří nadále potřebují naši pomoc. Nenechme je znovu bez domova.

Paní Olena

Další články