OPU.cz

V Sýrii je každé jídlo svátek – recept Lahma v senie

Paní Boshra se s námi podělila o svůj recept Lahma v senie, který je rychlý na přípravu a nezabere moc času. „Vhodné ve chvíli, kdy nemáte čas pouštět se do něčeho velkého,” uvádí Boshra. My jsme jídlo ochutnali a pokud si ho uvaříte i vy, máte se na co těšit. 

Jaký je název tohoto jídla? 

Lahma v senie

Kdy a kde jste se naučila toto jídlo připravovat? 

Jídlo jsem se naučila připravovat v mých zhruba 25 letech, když jsem ještě žila v mém rodném městě Hamá v Sýrii. Pozorovala jsem svou maminku každou volnou chvíli, doslova jsem jí byla za zády. Moje maminka byla ze mě často nervózní, říkala mi: „prosimtě, nech mě“. Úplně poprvé jsem však vařila ve svých 11 letech, vařila jsem rýži, kávu, smažila jsem vejce. V Čechách jsem se naučila péct štrúdl, dělat polévky. Vaření mi dělá opravdu velkou radost, jsem moc ráda, když někomu chutná. Třeba mému manželovi, ten zase rád jí, to jsme se hledali, až jsme se našli (smích). 

Proč jste si vybrala zrovna toto jídlo? 

Protože ho zvládne připravit opravdu každý, i ten, kdo třeba nikdy nevařil. Arabská kuchyně je normálně velmi komplikovaná, vždycky než se připraví maso a zelenina, tak to opravdu dlouho trvá. Tohle jídlo není časově tolik náročné, možná něco jako špagety. Vhodné ve chvíli, kdy nemáte čas pouštět se do něčeho velkého. A i proto v Sýrii velmi známé, dalo by se říct, že je známé i tady, jen se mění způsob přípravy, použití omáček či koření. Někdo rád sladší, někdo pálivější, někdo s tahini (sezamová omáčka – pozn.) a někdo zase rád víc zeleniny. 

A i když je běžné, nepřipravuje se např. i během nějakého syrského svátku? 

V Sýrii je každé jídlo svátek (smích). Tudíž i každodenní jídlo, jakým je i lahma v senie, se dá považovat za sváteční, rodina čeká, až přijde otec z práce, poté společně poobědvají a popovídají si o tom, jaký byl den. Záleží samozřejmě na rytmu rodiny. Například my jsme zvyklí obědvat ve 4 hodiny odpoledne. Můj manžel poté pije čaj a já piju kávu. 

Máte nějakou vzpomínku ohledně tohoto jídla?

Mám krásné vzpomínky z dětství, kdy jsme celá rodina seděli u jednoho stolu. Mám dva bratry a pět sester, takže nás dohromady sedělo u stolu deset. Povídali jsme si, smáli se. Pamatuju si, jak jsme si kradli chleba: „já chci tento kus!“ – „ne, to je moje!“. Byly to nezapomenutelné chvíle.

Recept (6 porcí): 

1,5 kg hovězí mleté (může být i jehněčí) 

1 kg cibule 

Ledový salát

Salátová okurka

Sůl

Černý pepř

Cukr

1-2 citrony

4 rajčata (nebo libovolný jiná zelenina podle chuti)

5 větších brambor 

50g másla

300g rýže 

Balzamikový ocet

Olivový olej 

Suchá nebo čerstvá máta

Návod (maso):

Najemno nakrájíme 2 větší cibule a smícháme s masem. Přidáme sůl, pepř a hrnek vody. Promneme rukou. Na plátky nakrájíme brambory a vyskládáme do pekáče.

Na vrstvu brambor přidáme vrstvu masa a polejeme opět trochou vody. Do masa uděláme prstem důlky (aby bylo rovnoměrně propečené) a poklademe řadou rajčat a cibule. Navrch vyskládáme do rohů plátky másla. Pečeme na 250 stupňů přibližně 30 min. 

Návod (rýže): 

Basmati rýži propláchneme a necháme ve vodě cca 1-2 hod. Lehce osmahneme na másle, poté rýži zalijeme vodou (v poměru 1:1,5). Osolíme, opepříme, jednou promícháme a poté vaříme, dokud se všechna voda nevypaří. 

Návod (salat): 

Smícháme ledový salát, salátové okurky, rajčata a cibuli. Připravíme si zálivku: 1,5 ks citronu, 2 lžičky balsamikového octa, sůl a cukr, suchá máta, olivový olej. Přelijeme smíchanou zeleninu. 

Servírujeme vše dohromady.  

Dobrou chuť!

Projekt Představení migrace a integrace cizinců a uprchlíků mladým a seniorům, reg. č.: AMIF/29/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtem Ministerstva vnitra České republiky. 

Další příběhy