OPU.cz

Ázerbajdžánská polévka Dušpara – recept

Dušpara je tradiční ázerbajdžánská polévka, kterou paní Gulshan ráda připravuje svým dcerám i zde v České republice. Tato na přípravu velice jednoduchá polévka se dělá z hovězího nebo jehněčího masa a v Ázerbájdžánu se podává hlavně k obědu. Paní Gulshan se jí naučila připravovat od své maminky už v dětství, ovšem pravidelnou součástí jejího jídelníčku se stala až ve chvíli, kdy zachutnala jejím dcerám.

„K této polévce jsem si opět našla cestu i díky mé kamarádce, která jí má tak moc ráda, že snad není dne, kdy by nebyla u ní na stole“, dodává paní Gulshan.  

 A my vám na tuto skvělou polévku přinášíme recept! 

Ingredience na 2 porce:

  • 150 g hovězího nebo jehněčího mletého masa
  • 140g h. mouky
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody
  • sůl
  • pepř
  • máta

V nádobě smícháme vejce, mouku, trochu soli a zalijeme vodou. Vzniklé těsto vyválíme na jeden plát a rozřežeme na malé čtverečky. Na jednotlivé čtverečky položíme vždy trochu osoleného a opepřeného mletého masa smíchaného s mátou a cibulí, a pak zabalíme jako taštičku. 

Dáme vařit vodu do hrnce, osolíme, opepříme, přidáme sušenou mátu. Když se voda začne vařit, vložíme do ní taštičky a na mírném plameni vaříme 7-8 minut (až vyplavou taštičky na povrch). Dobrou chuť!

Projekt Představení migrace a integrace cizinců a uprchlíků mladým a seniorům, reg. č.: AMIF/29/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtem Ministerstva vnitra České republiky. 

Další příběhy