OPU.cz

Akvárium v pračce? Proč ne!

Rybičky plavající okolo rozbitého šálku v mikrovlnně troubě. Zdá se vám to jako výjev ze snu nebo obraz z post-apokalyptického světa? Stačí špetka dovedností a zdánlivě šílený nápad je na světě. Anastasia a Denis, kteří se před čtyřmi lety přestěhovali do Prahy z ruského Volgogradu, se v době druhé vlny karantény rozhodli vyrábět akvária. Ovšem dost neobvyklým způsobem. Podívejte se sami na jejich firmu AquaDen a přečtěte si náš krátký rozhovor. 

Jak k tomu došlo, že vás napadlo vyrábět zrovna akvária? Bylo to jen tak, zničehonic?

Denis: Já jsem vyráběl akvária už v Rusku. Poprvé to bylo zhruba před 12 lety, hledal jsem na internetu, jak takové akvárium vyrobit. Objednal jsem sklo, koupil speciální silikon a dřevo. Bavilo mě to, a tak jsem začal vyrábět další a další, jen tak pro radost. Pak jsem je daroval přátelům nebo rodině.

Anastasia: Koupila jsem totiž tehdy Denisovi k narozeninám jako dárek rybičku Betu. Nikdy předtím jsme rybičky neměli a o akvária se vůbec nezajímali. Denis vymyslel, že by bylo pro rybičku vhodnější akvárium větší. A tady vznikl onen nápad – že namísto koupě si akvárium vyrobíme. A pak už to šlo samo. Ozvala se nám kamarádka, která má ve Volgogradu kosmetický salón, že by měla o akvárium také zájem. A tak jsme ho vyrobili, z komody a starých skříní, přesně na míru a tak, aby i esteticky souzněl s kadeřnictvím. Od té doby jsme vyrobili asi 25 akvárií, největší na 700 litrů.

Vaše akvária člověk nejspíš nesežene na každém rohu. Jaké všechny druhy těchto speciálních akvárií tedy vyrábíte a z jakých materiálů?

Denis: Úplně jednoduše řečeno jsme schopni vyrobit akvárium v jakémkoliv stylu a z jakéhokoliv materiálu od dřeva a kovu až po sklo nebo plast. Akvárium vyrobíme buďto celé od základu anebo v akvárium přeměníme např. nějaký kus nábytku nebo spotřebiče – od skříně, stolu až po pračku nebo třeba mikrovlnnou troubu. Materiály samozřejmě i různě kombinujeme. Meze se ničemu nekladou. Stačí mít zajímavý nápad a je to.

Anastasia: Většinou vyrábíme akvária do domácností. Máme ovšem zakázky i pro různé firmy – do kanceláří, restaurací. Nedávno jsme dělali akvárium do psího salonu ve stylu psí boudy. Momentálně pracujeme na prototypu pro zubní kliniku – akvárium ve tvaru zubu. Jsme otevřeni čemukoliv, po dohodě se zákazníkem se mu snažíme vyjít maximálně vstříc a „ušít akvárium na míru“. 

Vyžaduje výroba těchto akvárií nějakou speciální dovednost? Jak celý proces výroby probíhá?

Denis: Nejtěžší je pro mě technická stránka, je potřeba mít alespoň základy technického kreslení a další technické dovednosti. Studoval jsem Technickou Univerzitu ve Volgogradě, takže tyto dovednosti mám. Proces potom probíhá tak, že si vytvořím ruční nákres, poté ho přenesu do 3D formy v počítačovém programu. Následně vybereme vhodný materiál a vytvoříme prototyp, ten pak v praxi vyzkoušíme, a když vše funguje, tak jak má, prodáme ho našemu zákazníkovi.

Anastasiia: Já mám na starosti design interiéru včetně všech dekorativních prvků. Vybírám jednotlivé rostliny, kameny a další prvky tak, aby vyhovovaly danému druhu ryb. S tím souvisí i to, kde bude akvárium umístěné, při jaké teplotě, kolik tam bude světla atd. V tomto případě je nejtěžší najít biologickou rovnováhu, aby došlo ke kompletní harmonizaci. Souvisí s tím i to, kde bude akvárium umístěné, při jaké teplotě, kolik tam bude světla apod. A s tím zase souvisí rozměr akvária, což má na starosti Denis. Je potřeba, aby bylo vše v souladu. V tom je to občas náročné.

To vypadá celkem složitě. Stává se často, že dojde k nerovnováze?

Anastasiia: Není to složité, člověk ale nějaké základní znalosti z biologie mít musí. Biologická nerovnováha je přirozená, je to výchozí stav. Ovšem zhruba po třech měsících, během nichž se vše kontroluje a mění voda podle určitých pravidel, by mělo dojít k celkové stabilizaci a harmonizaci. Pokud k tomu nedojde, musíme přijít na to, kde je chyba. Když je vše tak, jak má být, teprve poté předáváme akvárium zákazníkovi včetně manuálu na jeho údržbu. 

Kde vidíte vaše podnikání za pár let?

Určitě máme ambici rozšiřovat výrobu a zaměstnávat další lidi. Máme v Čechách hodně českých i ruských zákazníků, ale chceme se přesouvat i na zahraniční trhy. Už teď máme zákazníky z Velké Británie. Takže určitě bychom chtěli jít i tímto směrem.

Rozhovor připravili: Robert Netuka, Beáta Máthéová

Projekt Představení migrace a integrace cizinců a uprchlíků mladým a seniorům, reg. č.: AMIF/29/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtem Ministerstva vnitra České republiky.

Další příběhy