OPU.cz

Afghánské jídlo – recept na Kabuli

„Mám ráda guláš a kachnu. Když vařím český guláš, ale je vždy trochu orientální, protože tam přidávám afghánské nebo indické koření,“ říká paní Ahmad Yar, která koření nakupuje výhradně v Sapě a která si pro nás připravila mnoho skvělých afghánských specialit.

Jednou z nich je i Kabuli, jedna z nejrozšířenějších pochoutek vůbec. Jde o rýži s masem, mrkví, mandlemi a rozinkami.

A co se paní Ahmad Yar vybaví, když se řekne kabuli? “Jsem nejmladší z osmi sourozenců. Poté, co moji bratři a sestry opustili společný domov a vraceli se jen svátečně o víkendech, maminka vždy vařila kabuli. Nikdy mi dopředu neřekla, že moji sourozenci přijdou. Bylo to překvapení. Později jsem však už dopředu věděla, že když vaří kabuli, budeme doma celá rodina,” dělí se s námi o svou vzpomínku paní Ahmad Yar

RECEPT KABULI

Ingredience:

  •       Jehněčí maso
  •       Rýže
  •       Mrkev
  •       Cibule nakrájená
  •       Nasekané mandle
  •       Olej
  •       Česnek (nebo česneková pasta)
  •       Garam masala koření
  •       Mletý kardamom
  •       Rozinky
  •       Cukr
  •       Mletá skořice
  •       Mletý černý pepř
  •       Sůl

Příprava rýže:

Rýži důkladně propláchněte, omyjte a nechejte ve vodě (nezkalené) se solí asi hodinu. Poté rýži slijte a vsypte do vody (tentokrát do vroucí). 6 minut vařte.

Příprava masa:

Na pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje, nakrájejte cibuli a orestujte do zlatova. Přidejte čtyři mleté ​​stroužky česneku a prohřívejte asi 3 minuty. Poté přidejte k cibuli 500 g nakrájeného masa. Přidejte půl lžičky garam masala, čtvrt lžičky mletého kardamomu a mletého černého pepře, jednu lžičku soli a čtvrt lžičky mleté ​​skořice. Míchejte na ohni asi 2 minuty a poté přidejte jeden a půl šálku vody. Nechte vařit jednu hodinu než vznikne vývar.

Příprava příloh:

Na druhé pánvy orestujte na oleji hrst nakrájených mandlí, mandle pak vyndejte a oresujte místo toho 1 a půl mrkve. Poté přidejte rozinky, dokud nezměknou. Dochuťte cukrem.

Závěr:

Uvařené maso vyjmeme i s půl šálkem vzniklého vývaru. Do zbytku vývaru přidejte předvařenou rýži (udělejte do rýže otvory kvůli vypařování). Na rýži pak položte maso, mande, mrkev, rozinky. Zbylým odloženým vývarem vše zalijeme.

Vše dohromady vložte ještě jednou na panev a vařte při nízké teplotě po dobu půl hodiny. Poté servírujte.

Dobrou chuť!

Projekt Představení migrace a integrace cizinců a uprchlíků mladým a seniorům, reg. č.: AMIF/29/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtem Ministerstva vnitra České republiky.

Další příběhy