OPU.cz

Jednoduché, rychlé, chutné. Plněné kukuřičné placky arepas!

Arepas. Pokrm, na který ve Venezuele mnozí nedají dopustit. Podává se s masovou směsí nebo třeba jen s černými fazolemi. K snídani, obědu i večeři. K svačině ji vytahují děti ve školách i dospělí v práci. Klasika i kulturní symbol, který má své místo v jídelníčku odnepaměti. „Když mi bylo zhruba 13 let, často jsem chodila k sousedům za kamarádkou, někdy i několikrát do týdne. Mnohokrát jsem zůstávala i na večeři, kdy se podávaly právě arepas,“ vzpomíná paní Rosanna, která vyrostla na předměstí Barquisimenta, čtvrtého největší města Venezuely.

„Ve Venezuele je zvykem, že se všichni neustále navštěvují. Děti pobíhají venku, dospělí si povídají. V komunitě má každý dveře dokořán a kamarád nebo kamarádka jsou něco jako bratr a sestra“, říká paní Rosanna, která si pro nás vedle arepas připravila i pan de jamón – venezuelskou slanou „vánočku“, která o Vánocích rozhodně nesmí chybět na stole.

„Moje maminka pochází z Československa. Proto jsme pekli i klasické české cukroví. Pamatuji si, že jsem jednou na Vánoce pozvala svoje kamarádky, a těm cukroví tak zachutnalo, že odcházely s plnými kapsami,“ uzavírá se smíchem paní Rosanna, která nám poskytla své recepty. Nikoli na české cukroví, ale právě arepas i pan de jamón. Ale o ty se právě nyní s vámi dělíme!

Arepas 

Placky:

200g kukuřičné mouky

lžičku soli

300ml vody

Směs: 

česnek

půlka cibule

mleté maso hovězí (200g)

červená, zelená, žlutá paprika

mléko 

1 x rohlík

1 vejce

Příprava placky:

Mouka, voda a sůl se smíchá, uhněte do tvaru placky a hodťe na rozehřátou pánev (bez másla). Ve chvíli, kdy je placka dozlatova, putuje do trouby předehřáté na 180°C na 20 min. Následně se plní masovou směsí. 

Příprava masové směsi:

Papriku nakrájíme na kostičky, cibuli na jemno, česnek nastrouháme. Smícháme s masem, osolíme a opepříme. Trochu rohlíku zalijeme mlékem a smícháme s již hotovou směsí. Nakonec vytvoříme masové kuličky, kterými plníme placky. 

Pan de jamón 

Těsto: 

2 lžíce másla

1 lžíce cukru

½ lžičky soli

2 čajové lžičky instantního droždí

2 vejce (pokojová teplota)

2 ¼ šálků hrubé mouky

1 vejce, lehce poražená 1 polévkovou lžící vody

moučkový cukr (na závěr) 

Náplň: 

1 sklenice zelených oliv

200g nakrájené šunky

1 rozinek nebo sušených brusinek 

Příprava:

Do mísy nasypeme mouku a na opačných stranách mísy vmícháme sůl a droždí. Smícháme cukr, máslo a vejce, dokud se dobře nepromísí, a poté při běžícím mixéru přikápneme mléko. Přidáme jen tolik tekutiny, aby vzniklo lepivé těsto. Hněteme na střední rychlosti asi 8 minut, dokud nebude těsto hladké a pružné. Přikryjeme a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 1 hodinu). Těsto protlačíme a rozválíme na obdélník. Plátky šunky rovnoměrně rozložíme, navrch pak posypeme olivami a rozinkami. Těsto srolujeme z jedné z dlouhých stran a sevřeme šev a konce, aby se utěsnily. Umístíme na velký plech, přikryjeme plastovým obalem a necháme pan de jamón kynout, dokud těsto není pružné na dotek (asi 30–45 minut). Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200°C (v závislosti na troubě) po dobu 35 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 80°C na masovém teploměru. Necháme úplně vychladnout na mřížce. Dobrou chuť! 

 

Projekt Představení migrace a integrace cizinců a uprchlíků mladým a seniorům, reg. č.: AMIF/29/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtem Ministerstva vnitra České republiky.

Další příběhy