OPU.cz

Důsledky třetího výročí uzavření tzv. balkánské trasy pro uprchlíky

Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) se dne 16.1.2019 zúčastnila ve Vídni setkání a tiskové konference organizací, sdružených v rámci ECRE (www.ecre.org), které pomáhají uprchlíkům v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku a ČR. Na tiskové konferenci účastníci upozornili na důsledky již tři roky uzavřené balkánské trasy, mezi které patří vysoký počet mrtvých migrantů (2275 osob) ve Středozemním moři při naopak velmi nízkém počtu nově příchozích (138882 osoby). Účastníci také kritizovali kriminalizaci záchranářů lidí na moři na základě vykonstruovaných obvinění, politiku podivných migračních dohod s diktátorskými režimy, nezákonných vracení lidí z hranic řady členských států EU a neschopnost či neochotu členských států EU dohodnout se na humánním společném evropském azylovém systému. Jako příklad možných řešení byl prezentován nový švýcarský model posuzování azylových žádostí a také nutnost umožnění legálních cest do Evropy pro pronásledované osoby.
Martin Rozumek, ředitel OPU, k setkání dodal: „Rakouské předsednictví v Radě EU nepředvedlo v migrační oblasti vůbec nic. Rumuni snad ani nemohou být horší. Neustálé rakouské opakování nutnosti přesunu (externalizace) evropské azylové ochrany do třetích zemí, je nereálné, žádný stát v Africe nebo na Balkáně se nechce stát odkladištěm běženců, kteří stejně míří do Evropy, často za příbuznými.“
Celý text společného tiskového prohlášení, které natáčela mj. hlavní rakouská televize ORF, se nachází zde: https://diakonie.at/presse-pr/pressetexte/ecre-regionalkonferenz-wien-europaeische-abschottungspolitik-und-die-folgen